HANNI KAMALY

Tidligere

HEAD HAND EYE

HeadHandEyestill4

«Kroppen, en forlengelse av sjelen, en ikke-tenkende ting og det immaterielle sinnet. Sammenkoblet i konglekjertelen, filosofert av Descartes.
Kjertelen var sjelens hjemsted eller fornuftens sete.Også kjent som det tredje øyet.Illuminati. Panoptikon.»

Fra 4.mars til 4.april har vi gleden av å vise «Head,Hand,Eye» av Hanni Kamaly

I “HEAD, HAND, EYE” blander kunstneren historie og fiksjon for å belyse hvordan avkapping av kroppsdeler var del av de europeiske kolonialmaktenes maktsymbolikk, og synliggjørmåten makt alltid har vært brukt for å kontrollere og avmenneskeliggjøre “de andre” sine kropper, som del av en kolonialiseringsprosess.

Tittelen indikerer tre kroppsdeler som er sentrale for menneskets evne til å manifestere seg i verden - hodet, hånden og øyet.
Gjennom historien har disse kroppsdelene blitt skilt fra resten av kroppen som straff når regler brytes og makten utfordres. Den fragmenterte kroppen kan deretter brukes i den videre avhumaniseringsprosessen.

Filmen forteller bland annet historien om hvordan den franske kolonimakten etter et opprør på Stillehavsøya Ny-Caledonia halshugget kanakhøvdingen Ataï, hans hode ble ført til Frankrike hvor det ble brukt til etnologiske studier og utstilt på museer.
Head, Hand, Eye belyser praksisen med å samle på menneskelige levninger, kroppsdeler som symbolske gjenstander, og hvordan rasistiske forestillinger fortsetter å gro også i dag, informert av slike handlinger.
Filmen er 17;40 min.  
Videon vises som installasjon og spiller kontinuerlig i galleriets åpningstider,  der er god plass til å sitte ned og se filmen, uten at det blir for mange i rommet samtidig og gjeldende anbefalinger for smittevern overholdes.

Hanni Kamaly  (f. 1988, Hamar) har base i Stockholm og er utdannet fra Universitetet i Bergen, Fakultet for Kunst og Design, og Kunsthögskolan i Malmö (MFA). Kamaly har hatt separatutstillinger på Ginerva Gambino, Köln; Tegel, Stockholm; Skånes konstförening, Malmö; Almanac, London og Tag-Team Studio, Bergen, samt performance på bla. Moderna Museet, Malmö; Rupert, Vilnius; Inter Arts Center, Malmö og Göteborg konsthall. Hennes seneste gruppeutstillinger inkluderer Interkulturelt Museum, Oslo; Lunds Konsthall; Moderna Museet, Stockholm; Luleå Biennialen 2018; Malmö Kunstmuseum; Neues Kunsthaus, Ahrenshoop; og Kunstnernes Hus, Oslo. I 2020 var hun en av Sparebankstiftelsens DNBs stipendmottakere og Kamaly har fremtidig separatutstilling på Index, Stockholm og deltar i São Paulo-biennalen 2021. https://hannikamaly.com/

mandagStengt
tirsdagStengt
onsdag11:00-16:00
torsdag11:00-16:00
fredag11:00-16:00
lørdag11:00-16:00
søndag11:00-16:00