Moderne Ruiner

Tidligere

HJEMLØSE GJENSTANDER

bilde m tekst web

 I årevis har kunstnergruppen Moderne Ruiner dokumentert og observert hvordan bydeler i Trondheim og andre norske byer har endret seg. Tomme og forlatte industribygg, fabrikker, etterkrigsarkitektur og maskinhaller har blitt revet til fordel for nye leilighetskomplekser, næringslokaler og kjøpesentre.

Utstillingen «Hjemløse gjenstander» handler om vår tids ‘moderne ruiner’. Ved å ta utgangspunkt i fotodokumentasjon av skrotede maskiner og installasjoner fra nedlagt industri, undersøker de rester av materiell kultur, menneskeskapte miljøer og gjenstander fra vår nære fortid. Adskilt fra sitt opprinnelige miljø framstår gjenstandene, med sine geometriske former, som en slags «bokstaver», tegn og symboler man halvveis gjenkjenner. De innehar ikke lenger noen funksjon og er blitt til abstrakte skulpturer. Miljøene er gjenstand for en lignende prosess, når konteksten er borte forvandles de til melankolske rom og stemningslandskaper.

 

I «Hjemløse gjenstander» presenterer kunstnerne animasjonsfilmer, forseggjorte modeller, tablåer og skulpturelle objekter. Motivene er hentet fra steder i forfall, forlatte hus, fabrikker og andre virksomheter som har tapt kampen mot samfunnsutviklingen, eller naturkreftene.

Moderne Ruiner ble etablert i 2009 og består av Astrid Findreng, Grethe Britt Fredriksen og Elisabeth Engen. Moderne ruiner er ikke bare en gruppe, men også et kontinuerlig prosjekt. I begynnelsen dreide det seg om et utstillingssamarbeid, men i dag utføres alle kunstverkene som fellesarbeider.

mandagStengt
tirsdagStengt
onsdag12:00-17:00
torsdag12:00-17:00
fredag12:00-17:00
lørdag12:00-16:00
søndag12:00-16:00